Târgul Mare al Bistriței - august - septembrie

Zilele Municipiului Bistrita         Fiecare localitate de la noi, dar nu numai, cu atat mai mult orasele isi au un trecut mai mult sau mai putin indepartat, mai plin de evenimente de factura istorica, sau culturala, sau pur si simplu au ceva aparte, fapt pentru care locuitorii lor sunt mandri ca fac parte din randul cetatenilor acestora aducandu-si, intr-o zi anume a anului, aminte, ca este ziua orasului sau a localitatii lor, de regula o zi, o fila de calendar care face trimiteri la data intemeierii sale.
         Desigur nici orasul nostru , municipiul Bistrita nu face exceptie de aceasta, sa-i spunem, regula, mai mult chiar, am putea spune ca ar avea chiar doua atestari documentare. Istoriceste, discutand, prima mentiune documentara despre orasul nostru este relevata la 2 aprilie 1241, cand potrivit unui document aflat in posesia Manastiri Benedectinilor din Luxemburg, spune ca dupa ce in ziua de 31 martie hoardele tataresti au distrus localitatea Rodna, la 2 aprilie, au cauzat mari distrugeri si localitatii Nosa. Trebuie precizat ca la inceputul existentei sale, orasul a purtat pentru o scurta perioada de timp denumirea de Nosa sau derivate din acest cuvant, Nosen sau Nosnergau (tinutul Nosei).
          Dar prima atestare documentara, in adevaratul sens al termenului, care face trimitere la Bistrita, apare la 16 iulie 1264, intr-un text al Curiei Papale, emis de Papa Urban al IV-lea, prin care se cerea imperativ nobil ardelean, Stefan, sa renunte la pretentiile sale hegemonice asupra Bistritei si tinuturile Rodnei.
          Fara a intra prea mult in detaliu istoric, trebuie aratat ca sub aceasta denumire, cu mici nuante, mai des intalnita fiind uzitata aceea de Bistritz, localitatea noastra a parcurs un traseu in timp intr-un mod crescend, in 1485, devenind o puternica cetate medievala, dupa o perioada de 20 de ani cat a durat ridicarea cetatii. Cetatea Bistritei s-a numarat printre primele trei cetati ale Transilvaniei alaturi de cele ale Sibiului si Brasovului, dispunand de un zid de incinta impozant si un numar de 18 turnuri si bastioane precum si 4 porti principale de acces.
          Cetatea Bistritei a durat pana in a doua parte a secolului al XIX- lea mai precis pana in 1863 cand s-a considerat ca aceste ziduri sunt depasite din punct de vedere strategic, fiind demolate in marea lor parte,in principal de pe latura de nord, est si vest, pastrandu-se fragmente pe latura de sud, inclusiv un bastion, cel al dogarilor.
          Desigur an de an sarbatorirea atestarii documentare a urbei noastre, constituie un motiv de reala mandrie si bucurie pentru cei peste 90 000 de fii ai sai, care in cele trei zile de sarbatoare isi onoreaza prin spectacole multiple si foarte diverse, Zilele Bistritei.
          In fiecare an aceste festivitati au fost gazduite pe pietonalul din centrul municipiului nostru dar incepand cu anul 2009 a fost gasita o locatie care sa ne scuteasca de fumul, zgomotul si tumultul firesc care le prespun sarbatorirea unui asemenea eveniment si sa ales ca oborul de la Viisoara este foarte adecvat pentru desfasurarea oricaror manifestari.
          Asadar in fiecare an in jurul datei de 16 iulie toti bistritenii sunt invitati sa sarbatoreasca „Zilele Municipiului Bistrita” .

Mihai Berbunschi