Festivalul Traditiilor Tiganesti
Sub raport istoric trebuie aratat faptul ca tiganii asezati astazi in toata Europa, si desigur si in Romania, provin potrivit unor surse din unele zone ale Indiei si ale Pakistanului de Est, acestia incepand cu secolul al V-lea au inceput o masiva migratie spre centrul Asiei, dupa care ceva mai tarziu in secolul al IX-lea se semnaleaza prezenta acestora si in Imperiul Bizantin de unde treptat, au patruns in sud –estul Europei in intervalul secolelor al X-lea si al XIV-lea si mai cu seama in secolul al XV –lea, au ajuns in Peninsula Iberica.
Si in teritoriile romanesti tiganii sunt amintiti inca din secolul al XIV-lea unde de regula aveau statutul de robi in cadrul mosiilor boieresti fiind folositi in deobste ca potcovari, lingurari, aurari si argintari si alte meserii care presupuneau o anume maiestrie artistica. In general in ultima parte a secolului al XVIII-lea si al XIX-lea tiganii din tarile romanesti au trecut treptat la sedentarism facandu-si adaposturi la marginea de sate si orase. Sunt buni muzicanti si dansatori avand un folclor specific acestei etnii. Imprumutand in general religia poporului in care s-au asezat acestia incearca sa respecte toate principalele sarbatori religioase de peste an.
O zi aparte in calendarul tiganilor este cea de 15 august – Ziua Fecioarei Maria ocazie cu care tiganii de pretutindeni sarbatoresc acest eveniment prin cantec, joc si petreceri in stil propriu. Astfel de manifestari au devenit deja traditionala si la Bistrita unde sub inaltul patronaj al Primariei Municipiului sunt organizate adevarate festivaluri ale tiganilor atat in Centrul Istoric unde sunt amenajate scene in aer liber cat si in gradini de vara din oras.
La acest festival participa grupuri de artisti amatori din localitatile judetului care au formatii artistice stabile, un repertoriu bine conturat, dintre care mentionam Ansamblul Tiganesc „Trifoiasul de la Munte” din Budacul de Sus, Ansamblul Tiganesc al Liceului Teoretic Teaca, Ansamblul „Illo Romano” din Lechinta si altele.
Un rol de esenta in organizarea festivalelor tiganesti il au Primaria Municipiului Bistrita, care asigura fondul financiar al manifestarilor dar si Centrul Cultural Municipal „George Cosbuc” Bistrita coordonatorul prioritar al tuturor activitatilor culturale de acest gen si nu numai.
Maria Herineanu