Festivalul Toamna Fanfarelor - septembrie

Festivalul Toamna Fanfarelor

 

        In Municipiul Bistrita sa desfasurat cea de-a opta editie a Festivalului Toamna Fanfarelor. Pentru cinstirea activitatii muzicale a lui Mihail Warga (instrumentist, dirijor si animator al muzicii de fanfara) au fost invitate formatiile: „Tobosarii cetatii” (dirijor Alexa Savu), Trupa de majorete „Sincron” (coregraf Cornelia Negrea), Muzica Militara a Garnizoanei Bistrita (dirijor Bogdan Bejinaru), Fanfara „Valurile Dunarii” – Galati (dirijor Marin Boroghina), Fanfara si majoretele din Bulgaria, Fanfara „Gabriel Chaborschi” – Ramnicu-Valcea (dirijor Andrei Constantin), Fanfara din Telciu (dirijor Ioan Muresan), Fanfara tineretului si majoretele din Csorvas – Ungaria (dirijor Debreczeni Istvan, coregraf Szalai Erzsebet), Fanfara din Rodna (dirijor Szabo Lehel), Fanfara Municipiului Reghin (dirijor Papai Sandor), Trupa de majorete „Sunshine” – Tarnaveni (coregraf Patricia Ignat) si Fanfara „Armonia”– Tarnaveni (dirijor Halmen Wily).

       Programul artistic al editiei din acest an a Festivalului International al Fanfarelor „Mihail Warga” a inceput cu micro-concerte ale Fanfarei „Gabriel Chaborschi” - la Biserica „Sf. Ana” (Big), Fanfarei „Valurile Dunarii” - Parcul Eroilor, Fanfarei tineretului si majoretelor din Csorvas - parcul de la blocul „Lama”, trupei de majorete „Sunshine” ?i Fanfarei „Armonia” - Piata „Mihai Eminescu”, Muzicii Militare a Garnizoanei Bistri?a – pietonal, Fanfarei si majoretelor din Bulgaria – cartierul Sigmir. Schimbând locurile, fanfarele au animat cu melodiile interpretate aceleasi zone din municipiu. Poate cel mai impresionant moment al întregului festival a fost parada formatiilor, punctul de pornire fiind Centrul Cultural Municipal „George Cosbuc”, urmat de Piata Mica – Primarie – Sugalete – pietonal, unde fanfarele au cantat individual, etaland cele mai frumoase parti ale repertoriilor, aplaudate de cei prezenti, numerosi spectatori. In fruntea fiecarei fanfare, cate doi tineri si doua tinere purtau faclii aprinse, dupa care urmau instrumentistii in costume deosebit de frumos colorate, contribuind la o atmosfera contrastand cu cotidianul, care a oferit bistritenilor o stare mai aproape de visare decât de realitate, contributia admiratelor majorete fiind notabila.

         Se poate spune fara exagerare ca profilurile imobilelor Centrului Istoric au potentat impresia unei procesiuni impresionante, astfel ca bistritenii, de la copii la maturi, au urmarit cu interes manifestarea, fapt pentru care organizatorul, prof.dr. Dorel Cosma, directorul Centrului Cultural Municipal „George Cosbuc”, ne-a spus ca festivalul a crescut valoric de la o editie la alta si se gaseste intre manifestarile culturale asteptate de concitadinii nostri, festivalul menit sa-l cinsteasa pe Mihail Warga, una dintre personalitatile culturale ale municipiului, este deja cunoscut bistritenilor, intrat in traditie cu editiile de pana acum, si se spera într-o audienta numeroasa La manifestare a participat si viceprimarul Bistritei, George Avram.  

           Festivalul s-a încheiat la Heidenfeld, cu un sir de recitaluri.

 Victor Stir

 

 

 

 
 

Festivalul International al Fanfarelor "Mihai Warga"

 

          Aceasta importanta manifestare culturala, initiata de Centrul Cultural Municipal „George Cosbuc” Bistrita, prin demersurile directorului acestuia, prof. dr. Dorel Cosma, a avut ca principala menire continuarea, sustinerea si revigorarea activitatilor fanfaristice la nivelul municipiului Bistrita si a judetului Bistrita – Nasaud dar, in egala masura, si omagierea personalitatii si activitatii omului si artistului Mihail Warga, un impatimit dirijor, compozitor, orchestrator si intemeietor de fanfare, fiu al judetului nostru.
          Socotind, chiar si din punct de vedere statistic, rezultatele primelor editii au inceput sa dea roade. Avem semnale ca si la Lechinta, sub indrumarea dirijorului Marcel Tatar, un discipol al lui Mihail Warga, se pun bazele unei fanfare care sa contribuie la indelungata traditie pe care aceasta localitate a avut-o in acest domeniu. La fiecare editie editie, pe langa formatiile romanesti invitate la festival au fost invitate si formatii straine, in principal din tara vecina, Ungaria (orchestra de suflatori din Salgatorjan, si apoi Fanfara din localitatea Csorvas), care au conferit festivalului caracterul de festival national cu participare internationala, incepand din acest an, Festivalul „Mihail Warga”, prin participarea a doua formatii deosebit de valoroase, Bursa Mehter din Turcia si Fanfara Tineretului din Csorvas – Ungaria, la care mentionam si cele cinci formatii romanesti, trei din tara, Fanfara Municipiului Reghin, Fanfara „Albini” din Cluj – Napoca si Fanfara Bisericii Crestine Baptiste din Lugoj, la care se adauga si cele doua formatii bistritene, Muzica Militara a Garnizoanei Bistrita si Fanfara Bisericii Crestine Baptiste Bistrita, Festivalul nostru intruneste conditiile unui autentic festival international, una din cele mai importante manifestari de gen din tara.
          Fara a intra in detalii privind derularea festivalului, dorim totusi a aminti aceste formatii care au dat vigoare si stralucire celei mai reusite dintre editiile de pana acum a festivalului, acestea fiind:Bursa Mehter din Turcia, coordonator Mesut Ozkeser,Fanfara Tineretului din Csorvas–Ungaria dirijor, Debreczeni Istvan coregrafia Szalai ErzsebetFanfara Municipiului Reghin dirijor, Papai Lajos jr.Fanfara Bisericii Crestine Baptiste – Lugoj, dirijor Doru Lazar

 

Fanfara Municipiului Bistrita (Fanfara Bisericii Crestine Baptiste) – Bistrita, dirijor Cornel MoldovanMuzica Militara a Garnizoanei Bistrita, dirijor cap. Dumitru Stangaciu.


           La urmatoarea editie, a VI-a, care se va desfasura 24 – 26 septembrie 2010 au fost invitate formatii de marca din Germania, Austria, Elvetia, Slovacia, Ungaria si Turcia, dar si formatii de prestigiu din tara intre care amintim Muzica Militara a Garnizoanei din Iasi, Fanfara Bisericii Crestine Baptiste din Lugoj, Fanfara Municipiului Dej, Fanfara Municipiului Bistrita si Muzica Militara a Garnizoanei Bistrita, editie care, speram sa o intreaca la modul calitativ pe cea precedenta.