Festivalul "PfingstFest" - reuniunea etniilor - septembrie

Festivalul Etniilor Pfingstfest

           Rusaliile, adica Pogorarea (Coborarea) Duhului Sfant reprezinta unul dintre marile praznice imparatesti ale Mantuitorului. Sarbatoarea este praznuita de crestini duminica - la 50 de zile dupa Pasti / avand deci data schimbatoare - si marcheaza Coborarea Sfantului Duh asupra ucenicilor lui Isus Cristos (eveniment care a avut loc in ziua Rusaliilor Evreilor – care pe atunci era o sarbatoare agricola de bucurie, in care se oferea parga din roadele pamantului).
           Este bine cunoscut faptul ca in Municipiul Bistrita la fel ca si in judetul Bistrita-Nasaud, alaturi de populatia romaneasca majoritara, traiesc si muncesc si alte nationalitati, intre care se detaseaza maghiarii, germanii si tiganii. Intre cultura acestor nationalitati si cea a romanilor exista multe trasaturi comune, conexe, dar sunt si multe elemente proprii fiecarei nationalitati in parte. Pentru punerea in valoare a trasaturilor comune cat si a celor care-i separa de majoritatea romaneasca, consideram oportuna si necesara realizarea unei manifestari culturale de anvergura sub genericul „Festivalul Etniilor”.


           Festivalul Pfingstenfest, gandit, conceput si realizat in urma cu zece ani, a castigat in fiecare an in prestigiu. Pe langa fondatorii, initiali al acestei manifestari artistice, Comitetul National al Grupurilor Folclorice – I.G.F. Romania, Fundatia „Marylen” si Asociatia Folclorica „Balada” Bistrita, un rol prioritar si de substanta l-a avut si-l are Centrul Cultural Municipal Bistrita care a extins aria activitatilor cultural –artistice si traditionale al festivalului prin inglobarea vechiului burg al Bistritei in acest demers impunandu-si experienta in materie de festivaluri locale, regionale dar si internationale in domeniu.
           O implicare directa si de traditie a avut-o cu siguranta comuna Livezile, care sta la baza initierii acestui festival de esenta religioasa, asezare care i-si pastreaza si astazi acuratetea unei asezari intemeiata de fostii locuitori ai acesteia, pragmaticii sasi. Organizarea Pfingfestului a avut ca unul dintre principalele scopuri intalnirea pe meleagurile natale a sasilor plecati din aceasta comuna si stabiliti in state de limba germana din Europa
           Amintirile si voia buna sunt in aceste zile la ele acasa. Dansul muzica si costumele sasesti se imbina cu ritmurile romanesti asa cum ani de-a randul populatia de aici a trait in buna intelegere. Prezenta unor ansambluri nemtesti din strainatate ca si a grupurilor germane din tara, dar si a unor ansambluri romanesti de prestigiu, dau acestei manifestari cultural-artistice o culoare deosebita.