Festivalul International de Teatru si Literatura "Liviu Rebreanu" - noiembrie

Actorii tarii, aplaudati de bistriteni. Adriana Trandafir, lacrimi la Bistrita

Gongul inaugural al celei de a VIII –a editii a Festivalului International de Teatru si Literatura „Liviu Rebreanu” a debutat cu Teatrul de papusi ,,Alexandru Misiuga’’ cu piesele ,,Scufita rosie’’ si ,,Invitatii printesei’’, micii spectatori aplaudandu-si eroii. Teatrul ,,Acum’’ Cluj – cu piesa ,,O noapte furtunoasa’’regia-Emanuel Petran, a jucat cu casa inchisa, spectacolul fiind rezervat in cadrul proiectului "Periplu cultural", coordonat de prof. Aurelia Hiruta, elevilor de la Colegiul National "Andrei Muresanu" Bistrita. La primele reprezentatii din anul 1879, piesa „O noapte furtunoasa” a fost intâmpinata la Teatrul National din Bucuresti cu aplauze, dar si cu huiduieli venite din partea unor indivizi care considerau ca autorul – Ion Luca Caragiale – ar fi atacat, prin textul sau, Garda Cetateneasca. Cu timpul, „O noapte furtunoasa” a devenit una din cele mai jucate piese romanesti de teatru, personajele din povestea tradarii „onoarei de familist” a lui jupan Dumitrache ajungand sa nu mai poata fi despartite, in mintea foarte multor romani, de interpretarile jucate de actorii exceptionali din distributie.

Prima zi a adus la capitolul lansari de carte volumul „Exodul sasilor bistriteni”, aparut la Editura Karuna, sub semnatura Nicoletei Moldovan, a doua zi volumul “Confesiuni” autor Jenita Naidin, apoi in serile urmatoare cartea de poezii “De dorul tau”-Gina Bontas, si „Palimpsestul diminetii”, roman de Victor Stir , toate aparute la Editura Karuna. Despte carti si autori au opinat directorul Centrului Cultural Municipal prof. dr. Dorel Cosma, drd. Tiberiu Irimia, director editura, drd. Mariana Irimia-director editorial Karuna, David Dorian. Despre importanta cartii la aceasta editie a festivalului a vorbit Sorin Lucaci, marketing coordonator BookLand, care a venit la Bistrita cu 9000 de titluri de la 70 de edituri. “Publicul cititor bistritean nu ne-a dezamagit, este un public cultivat si cu aplecare catre lectura si, cum se spune in fotbal, „am facut impreuna o figura frumoasa”, a declarat Lucaci.

Expozitia de carte umoristica ,,O librarie de tot rasul’’, avand „nas” pe Cornel Udrea, invitat de onoare in fiecare an la festival, alaturi de expozitia de fotografie cu editiile anterioare, au intregit, prin latura plastica, frumusetea evenimentului.

Teatrul Municipal ,,Bacovia’’ Bacau a venit cu piesa „Procesul’’, dramatizare de Geirun Tino. Drama lui Joseph K., un tanar de 30 de ani, lucrator la o banca, putea fi si poate deveni drama oricui. Personajul principal din „Procesul” scris de Franz Kafka în 1925 s-a trezit intr-o dimineata arestat, fara sa stie motivul. K. prezentat de Bogdan Matei, a fost secundat pe scena de personaje construite de Florina Gazdaru, Firuta Apetrei, Dumitru Rusu, Valentin Braniste, Viorel Baltag, Stefan Ionescu si Bogdan Buzdugan.

Teatrul Muzical Sapte – Galati, cu piesa ,,Chirita în provincie’’, a facut senzatie. Credeam ca nu mai poate fi reinventata Chirita, insa ea se poate adapta mereu vremurilor! Te si miri cat de compatibile pot fi realitatile a doua secole cu o istorie atat de diferita. In timpul spectacolului am facut o analogie intre Chirita si politicienii nostri care au intrat in cursa electorala, "hamaind" ca gra?ioasa Chirita.

Teatrul Municipal Turda a adus la Bistrita piesa „Partida” de Neil Simon. Comedia prezinta scene din viata unor barbati divortati, pigmentate cu partide de poker, conflicte cu fostele partenere de viata, impartiti intre responsabilitati, datorii si dorinta de-a merge inainte, de a-si crea o viata noua, razand pe seama greutatilor si a problemelor intampinate din perspectiva de "barbati liberi". Vadas Laszlo este cunoscut publicului prin spectacolele montate de-a lungul anilor. Anul acesta a primit premiul I pentru cel mai bun spectacol la Festivalul de Teatru din Podujevo, Kosovo. Teatrul Muzical Sapte – Galati cu spectacol pentru copii ,,d-l Goe si Poveste de iarna’’, Teatrul National de Opera si Balet ,,Oleg Danovski’’ - Constanta cu ,,Mam’zelle Nitouche’’ de F.Herve completeaza aceasta editie a festivalului.

Directorul festivalului, prof.dr. Dorel Cosma declara: Cred ca avem o editie foarte reusita, atat prin calitatea spectacolelor, cat si prin prezenta unui public numeros la intalnirile noastre. Bucuria este cu tat mai mare cu cat pe langa pretuirea pe care le-o arata actorilor, bistritenii sunt si iubitori de carte, vizitand Targul BookLand, care a dus la Bistrita carti importante ale beletristicii internationale. De asemenea, la concursul nostru de literatura s-au inscris tineri atat din tara, cat si din Ungaria, Nasarabia, Voievodina, cu lucrari de buna calitate. In aceasta perioada agitata a campaniei electorale bistritenii dovedesc ca arta este cea care ne poate salva. Le multumesc pentru acest lucru si ii asteptam la gala”.

Ziua de gala a adus Festivitatea de premiere a castigatorilor participanti la concursul international de literatur? ,,Conexiuni’’. Juriul, alcatuit din Ioan Radu V?c?rescu – pre?edinte, Cornel Udrea, Dorel Cosma, Elena M. Cimpan si Menut Maximinian – membri, au decis acordarea urm?toarelor premii: Premiul I – Valeriu Marius Ciungan – Medias, Premiul al II-lea – Andreea Gal Tarziu – Bistrita, Premiul al III-lea – Paul Ersilian Rosca - Bistrita, Premiul special al juriului – Alexandra Nadina Turcu, Premiul special al cotidianului „Rasunetul” - Georgiana Sas, Premiul special al suplimentului literar „Mesagerul” – Victoria Marginean, Premiul special al Radio Transilvania – Veronica Vladei, Premiul special al televiziunii AS –TV – Andrei Micsa. Cei 8 finalisti au fost alesi dintr-un numar de 85 de participanti din Romania, Republica Moldova, Ungaria, Banatul Sarbesc.

De asemenea Uniunea Scriitorilor din Romania, filial Sibiu, a acordat prin presedintele Ioan Radu Vacarescu, patru premii pentru Dorel Cosma, Elena M. Cimpan, Menut Maximinian si Victor Stir. Expozitia semnata de Lucian Dobarta, muzica clasica adusa in scena de violonistul Florin Vlad, pianistul Cristian Lepadat si baritonul Lucian Petrean au întregit sala de gals, in asteptarea spectacolui ,,Pasarea maiastra - Maria Tanase’’ de George Banica –sustinut de actrita Adriana Trandafir.

Maria Tanase, una dintre vocile de referinta ale muzicii romanesti, nascuta in mahalaua Caramidarilor din Bucuresti, a debutat la varsta de opt ani pe scena caminului cultural din Calea Piscului. De-a lungul carierei sale, a colaborat cu "Radio Romania", cu casa de discuri "Electrecord", cu "Teatrul Municipal", dar a cantat si in numeroase restaurante si localuri bucurestene ale vremii. "Cine iubeste si lasa", "Marie si Marioara", "Mi-am pus busuioc in par", "Lume, lume", "Ciuleandra" sunt doar cateva dintre cele aproape 400 de cantece din repertoriul artistei supranumite de catre Nicolae Iorga "pasarea maiastra".

Copil fiind, Adriana Trandafir a avut ocazia sa o intalneasca pe Maria Tanase, cu prilejul unui recital sustinut de aceasta la caminul cultural din satul natal al actritei. "Din acea clipa mi-am zis: daca Dumnezeu ma iubeste cu adevarat o sa-mi dea si mie macar odata posibilitatea sa fiu pe scena, sa primesc flori si sa fiu aplaudata", marturiseste Adriana Trandafir intr-un interviu acordat anul acesta saptamanalului "Foaia romaneasca". In 1987, actrita, angajata pe atunci la Teatrul "Odeon", a conceput ceea ce avea sa devina cel mai longeviv one-woman show din teatrul romanesc – "Pasarea maiastra, Maria Tanase", un spectacol care prezinta viata personala a cantaretei, cu aspectele mai putin cunoscute publicului. "Este un exercitiu", afirma Adriana Trandafir, "pentru ca nu mi-am propus sa fiu nici mai buna decat ea, nici sa arat ca pot sa cant mai bine". Acest "exercitiu" i-a adus actritei numeroase premii si a fost prezentat in turnee in tara si in strainatate, in cei 25 de ani trecuti de la data premierei. O interpretare extraordinara, rar fiindu-le dat bistritenilor sa vada asemenea trairi pe scena, de la ras la plans, de la zambete la lacrimi. Adriana Trandafir este o actrita de prima talie a scenei romanesti, fapt confirmat si de publicul ce a aplaudat-o la scena deschisa.

Directorul festivalului, prof.dr. Dorel Cosma, a reusit, si de aceasta data, ca arta sa aiba casa aleasa la Bistrita. O saptamana de teatru adevarat la Bistrita. Teatru si carte. Public iubitor de arta. Sala plina seara de seara. Ingredeinte pentru reusita acestei editii.

Menut Maximinian

Festivalul National de Teatrul Profesionist “Liviu Rebreanu”

Festivalul National de Teatrul Profesionist “Liviu Rebreanu” este una dintre cele mai mari manifestari culturale ale orasului nostru, reusind sa aduca la Bistrita in fiecare an unele dintre cele mai bune teatre profesioniste din tara care se intrec intr-un grandios maraton teatral, toate spre deliciul publicului.

Anul acesta festivalul va ajunge la cea dea a-VI-a editie. De-a lungul celor cinci editii s-au perindat pe scena Centrului Cultural Municipal “George Cosbuc” toate speciile genului dramatic: drame, tragedii sau comedii. Dramaturgii jucati sunt atat contemporani cat si clasici, atat dramaturgi romani cat si straini. Dintre dramaturgii clasici pusi in scena la acest festival as aminti pe A.P Cehov, Leonida Andreev, William Shakespeare, Henrik Ibsen, Carlo Goldoni sau dintre cei romani pe I.L. Caragiale, Victor Ioan Popa, Tudor Musatescu si Marin Sorescu.

Trebuie sa remarc ca de-a lungul intregii istorii a festivalului cele mai multe dintre spectacole au fost construite pe textele dramatice contemporane, in special romanesti. Aceste spectacole au dat un iz de prospetime, actualitate si tinerete festivalului. Asfel dintre dramaturgii contemporani straini as aminti pe Dejan Dukovski, Yasmina Reza si Lars Noren, iar în ciuda multora dintre scepticii snobi care spun ca dramaturgia romaneasca contemporana este depasita sau chiar moarta, as vrea sa spun ca pe scena Centrului Cultural Municipal Bistrita s-a jucat cu succes si priza la public: Matei Visniec, Cornel Mimi Branescu si Cornel Udrea.

Organizarea unui asemenea festival nu este deloc usoara. Colectivul Centrului condus de directorul Dorel Cosma, un bun diplomat si manager, a adus la Bistrita peste cincisprezece teatre profesioniste din tara. Insa am fost si ajutati de oameni ca scriitorul Cornel Udrea, care a fost alaturi de festival inca de la prima editie si care a spjitnit organizarea lui. Teatru National Targu-Mures a incantat bistritenii inca de la inceputul festivalului, iar de vreo 3 ani incoace am reusit chiar sa realizam o microstagiune teatrala la Bistrita, microstagiune la care a “aderat” si Teatrul National “Cluj-Napoca”. De asemenea marele actor Florin Piersic s-a declarat a fi un mare sustinator al festivalului. El a aratat ca este un mare iubitor al Bistritei si si-a exprimat in mai multe randuri regretul ca orasul nostru nu are, inca, un teatru profesionist al lui. De asemenea as vrea sa mentionez inca doi mari oameni de teatru care au fost si sunt alaturi de noi, anume pe crititcul de teatru Mircea Ghitulescu si marele actor Dorel Visan, un excelent recitator al poeziei eminesciene.

Editurile prezente în Festival, la targul de carte, expozitiile foto si de afise, intalnirile cu actori si scriitori, au colorat in mod placut, acest minunat eveniment, care a umplut la fiecare reprezentatie sala cu spectatori, din ce în ce mai entuziasti si iubitori de teatru.

Cea de a-VI-a editie a Festivalul National de Teatrul Profesionist “Liviu Rebreanu” va avea loc in perioada 24-28 noiembrie 2010.

Va asteptam ca de obicei cu bratele deschise si bineinteles in numar cat mai mare ca intotdeauna.

Gabriel Mihaese