Casa cu Lei

   Casa cu lei este unul dintre cele mai reprezentative monumente istorice în stil baroc din municipiul Bistriţa. Aceasta a fost construită în a doua jumătate a secolului al XVIII-lea. Monumentul a fost ridicat de unul dintre membrii activei bresle a măcelarilor.

  Clădirea se evidenţiază prin elemente arhitectonice deosebite: acadramente deasupra ferestrelor – elemente decorative care evidenţiază stâlpii de pe faţada principală; o emblemă stilizată – reprezentând doi lei care încadrează o figură situată deasupra unui cap de bour, deasupra intrării în imobil.

   Stema cuprinde într-un strat surmontat de o coroană, elementele specifice meseriei măcelarilor, toporul şi cuţitul deasupra unui cap de bour. Clădirea este inclusă în circuitul turistic, aici funcţionând Centru de artă tradiţională, muzeu – expoziţie – atelier de tip inovativ, şi va fi inclus în circuite turistice culturale.

   La Galeriile Casa cu Lei funcţionează Librăria Conexiuni Bistriţa, ce găzduieşte cărţile scriitorilor ce fac parte din gruparea Conexiuni, care pot fi achiziţionate de către bistriţeni, dar şi turiştii ce trec prin municipiul nostru la preţuri modice.