Teatrul profesionist de proiecte ”Liviu Rebreanu” Bistrița

 

     Teatrul profesionist de proiecte ,,Liviu Rebreanu” este o instituție publică de spectacole, având drept scop principal promovarea și reprezentarea pe scenă a creației dramatice din patrimoniul național și universal. În calitate de instituție de cultură, Teatrul profesionist de proiecte ,,Liviu Rebreanu” din municipiul Bistrița se adresează întregii comunități a județului Bistrița-Năsăud, iar mesajul pe care îl transmite, prin specificul activității sale, vizează deopotrivă latura educativă, cât și pe cea recreativă.

       Asigură realizarea materială și umană a repertoriului selectat din patrimoniul dramatic, creând posibilitatea manifestării potențialului artistic, regizoral, scenografic, actoricesc și satisfacerea exigențelor estetice în contextul mișcării teatrale naționale. De asemenea, asigură suma de producții artistice teatrale în mișcare vie, cât și ca înregistrare documentară, în așa fel încât operele dramatice să intre în rețeaua de reprezentare, ca element valoros al culturii naționale.

          Teatrul profesionist de proiecte ,,Liviu Rebreanu” a fost inaugurat oficial odată cu premiera piesei ,,Scurta și nefericita viață a lui Marilyn Monroe” (fragment), în prezența autorului Milan Richter, în prima zi a Festivalului Internațional de Teatru și Literatură ,,Liviu Rebreanu”, ediția a XII-a 2016. Actorii din distribuție au primit la final certificate de excelență și medalii ,,Liviu Rebreanu”.

           Premiera spectacolului ,,O noapte furtunoasă” de I.L.Caragiale, în regia lui Dan Tudor, a Teatrului profesionist de proiecte ,,Liviu Rebreanu” a deschis stagiunea teatrală 2017 în 1 martie. Din distribuție au făcut parte actori ai teatrelor bucureștene: Dragoș Ionescu, Afrodita Androne, Tudorel Filimon, Orodel Olaru, Narcisa Pintea, Florin Dobre.

         În 11 mai 2017 a avut loc spectacolul ,,Interviu”,  a treia premieră a teatrului, în regia lui Mihai Panaitescu, avându-i în distribuție pe Alexandra Podu, Mihai Panaitescu, Teodora Voineagu, Amelia Crețiu și Constantin Podu.

 În 27 noiembrie 2017 spectacolul ,,Pădurea Spânzuraților” de Liviu Rebreanu, în regia lui Marius Oltean, a patra premieră a teatrului, a deschis ediția a XII-a  a Festivalului Internațional de Teatru și Literatură ,,Liviu Rebreanu”. Din distribuție au făcut parte: Mihai Crăciun, Dan Rădulescu, Csaba Ciugulitu, Costin Gavază și Amelia Crețiu.

           Tot în cadrul festivalului a avut loc premiera spectacolului ,,Slugă la doi stăpâni” de Carlo Goldoni, în regia lui Marian Stan,  cu Andreea Pascu, Mihai Panaitescu, Amelia Crețiu și Cristina Lazăr.

 

STAGIUNEA TEATRALĂ 2018

 

22 Martie – ,,Butoiul cu pulbere” Teatrul Municipal Baia Mare

17 Aprilie –  ,,Marea Unire și Războiul” Teatrul profesionist de proiecte ,,Liviu Rebreanu” Bistrița

9 Mai - ,,Pădurea spânzuraților” Teatrul profesionist de proiecte ,,Liviu Rebreanu” Bistrița

29 Mai - ,,Arta adulterului” Teatrul ,,Regina Maria” Oradea

15 Iunie - ,,Prah” Teatrul Municipal Baia Mare

10 Octombrie - ,,Interviu” Teatrul profesionist de proiecte ,,Liviu Rebreanu”

20 Decembrie – ,,Slugă la doi stăpâni” Teatrul profesionist de proiecte ,,Liviu Rebreanu” Bistrița